PILATES

 

Som barn har vi i regel en naturligt balanserad kroppshållning och rör oss med avspända rörelser. Olika erfarenheter i livet sätter sina spår i kroppen. Det kan vara ogynnsamma kroppsställningar vid arbete, skador, stress eller känslomässiga bördor som kan leda till obalans i kroppshållningen. Denna obalans framkallar ofta stelhetskänsla, trötthet, värk och minskad energi.

I Pilatesträningen strävar vi efter att återskapa den naturliga kroppshållningen och därmed få tillbaka vår rörlighet.
Små medvetna flödande rörelser med fullständig kontroll och mentalt fokus stärker inifrån och ut.

 

Träningspasset hos Pilates for Life:

Träningspasset byggs upp i fyra delar:

  1. Uppvärmning med mjuka rörelser för att förbereda kroppen och hitta mentalt fokus och andning
  2. Pilatesövningarna som utförs på matta
  3. Avslappning
  4. Stretching   

 

 

 

För att uppnå rätt träningseffekt av Pilates övningarna:

 

  • Övningarna byggs upp stegvis och det är mycket viktigt att du stannar kvar på den nivå där du kan uppnå fullständig precision och kontroll på rörelsen. På detta sätt stärker du kroppen och förbereder den för att komma vidare till nästa nivå längre fram i tiden

  • Andningstekniken är viktig men i början är det viktigare att du fokuserar på rörelserna, lär dig först rörelserna och andas naturligt. Med tiden för du in andningen till att följa rörelserna.

  • Du ska hela tiden ha ett flöde i rörelsen och det ska  kännas enkelt att utföra rörelsen, annars jobbar du på fel nivå. Till skillnad från traditionell träning ska du inte kämpa dig igenom träningspassen. Musklerna ska stärkas inifrån och det är upprepningen av den rätta rörelsen som ökar flödet och återskapar minnesfunktionen för muskeln.

  • Varje rörelse kräver en medveten tanke och mentalt fokus ska vara i övningen. Du ska hela tiden tänka och känna efter exakt var du placerar varje kroppsdel och försöka känna var och om kroppen börjar kompensera för obalanser. Denna medvetenhet tränar du också upp under tiden.