BLOGG

 

 

 

NEJ TILL PILATESBOLLEN

2019-04-03
Många förknippar Pilatesträning med de stora Pilatesbollarna men jag använder mig aldrig av dem i träningen hos Pilates for Life.


Jag ska förklara varför:

Väldigt många har svaga muskler i de inre djupa musklerna i bäcken, bål och blir därför rekommenderade att träna med Pilatesboll. Tillsammans med de svaga musklerna har de ofta också byggt upp obalanser och snedheter i kroppen som i sin tur leder till diverse problem. Det kan vara allt ifrån stelhet till värre problem som uttalad värk och smärtproblematik.

De flesta är inte medvetna om sina obalanser, som kan tyckas små, men som med tiden kan få stor inverkan på rörlighet och funktion i kroppen.


Du kan alltid träna dig till att hitta balansen på en boll men det är inte samma sak som att du använder din kropp rätt och i balans. Du kan sitta på bollen och hålla balansen, med de snedheter du har i kroppen och där ditt största fokus blir att hålla balansen, istället för att hitta och träna de muskler som ska göra dig liksidig och balanserad.
Är du inte medveten om var dina svagheter eller obalanser är så stärker du istället de obalanser du redan har när du tränar med bollen. Är du inte heller tillräckligt stark i ditt center/bålen så kommer du att börja kompensera för att hålla balansen. Detta kan ge dig problem både i ryggen och nacken. Vanligast är att man kompenserar genom att spänna överkroppen på olika sätt.

Har du en nackskada eller problem med nacken ska du absolut inte heller använda bollen. Om du sitter på bollen och du tappar balansen, så tas rörelsen upp i din nacke som också påverkas av huvudets tyngd. Följden blir oftast att du parerar med att spänna och dra upp axlarna som ett automatiskt skydd för din nacke. De ytliga musklerna, som reagerar snabbast, ställer ofta till med nya problem i nacke.

Lär dig först och främst att klara av att bära upp din kropp, bli medveten om obalanser och ha en bra hållning när du sitter eller står, utan boll!


Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)